Wat is psoriasis?

Vind de informatie die u nodig hebt

Wanneer uw arts voor het eerst de diagnose van psoriasis stelt, kan dat zwaar om dragen zijn. Hoewel u misschien opgelucht bent te horen dat uw ziekte een naam heeft en dat er behandelingen voor bestaan, gaat deze opluchting bij veel mensen gepaard met gevoelens van shock, angst, onzekerheid en zelfs woede.

Iedereen zal psoriasis anders ervaren, variërend van milde symptomen met af en toe vlekken en jeuk tot veel ernstigere symptomen.


Als u psoriasis hebt, hoeft u dat niet zonder meer te aanvaarden. Kom zoveel mogelijk te weten over de ziekte zodat u over de nodige informatie beschikt om uw psoriasis zo goed mogelijk onder controle te houden.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een medische aandoening waarbij de huidcellen meestal te snel groeien. Omdat het immuunsysteemVerdedigingsmechanisme van het lichaam tegen infectieuze (bijv. virussen, bacteriën) en andere lichaamsvreemde stoffen. verkeerde signalen naar de huidHet weefsel dat de buitenste laag van het mensenlichaam uitmaakt. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. De huid neemt bij mensen ca. 12 - 15 procent van het totale lichaamsgewicht in en heeft een oppervlak van 1,5 - 2 vierkante meter. Omdat er interactie is van de huid met de omgeving, speelt de huid een belangrijke rol in de bescherming van het lichaam tegen omgevingsinvloeden. zendt, worden nieuwe huidcellen in enkele dagen aangemaakt in plaats van in enkele weken. De buitensporige groei van huidcellen veroorzaakt psoriasisletsels. Deze letsels hebben drie kenmerkende eigenschappen: schilfering, verdikking en en ontstekingDe ophoping van immuuncompetente cellen om potentieel schadelijke prikkels te vernietigen en verwijderen. (roodheid). Het is belangrijk om te benadrukken dat de snellere celgroei niets te maken heeft met kanker.
Iedereen zal psoriasis anders ervaren, variërend van milde symptomen met af en toe vlekken en jeuk tot veel ernstigere symptomen.
Tot 30% van de mensen met psoriasis kan ook last krijgen van psoriatische artritis in de gewrichten. Praat met uw arts als u denkt dat u hieraan lijdt, en leg uit waarom.

Hoeveel mensen worden getroffen?

Iedereen kan psoriasis krijgen. Het komt even vaak voor bij mannen en vrouwen en treft ongeveer 2 tot 3% van de wereldbevolking. Psoriasis kan op elke leeftijd verschijnen maar de meeste mensen krijgen psoriasis wanneer ze 20 tot 35 jaar oud zijn. 75% van de gevallen van psoriasis ontstaat voor de leeftijd van 40 jaar. Maar de ziekte kan ook verschijnen bij kinderen of ouderen.

Wat veroorzaakt psoriasis?

De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. Het is een complexe aandoening met vele mogelijke oorzaken, die genetisch, immunologisch, omgevingsgebonden en psychologisch kunnen zijn. Deze factoren wijzigen de functie van de huidcellen en versnellen de aanmaak en vernietiging van huidcellen.
Psoriasis is niet besmettelijk. U hebt het van niemand overgekregen en u kunt het niet doorgeven via aanraking, zwemmen in hetzelfde zwembad en ook niet door intiem contact.