De feiten achter dat “verlangen om te krabben”

Gefrustreerd door dat jeukend gevoel? U bent niet alleen

Van alle psoriasisgerelateerde symptomen is het meest vervelende wel de jeuk. Bovendien zegt tot 80% van de mensen met psoriasis dat ze jeuk ervaren als onderdeel van hun ziekte.
Jeuk, ook pruritus genoemd, is een gevoel dat een bijna onweerstaanbare drang tot krabben veroorzaakt. Het kan tal van oorzaken hebben, waaronder inflammatoire huidaandoeningen of andere algemene ziekten.
Als de huid ontstoken raakt, geeft het lichaam een aantal stoffen vrij in de huid waardoor ze begint te jeuken.
Ook door droogheid kan uw huid beginnen te jeuken.

Wanneer u aan gewonde huid krabt, stopt het genezingsproces.De ernst kan variëren

Bij mensen met psoriasis kan de ernst van jeuk of irritatie variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van hoe erg de huid is aangetast. Bij sommigen blijft de jeuk beperkt tot een enkele huidzone, terwijl bij anderen het hele lichaam wordt aangetast.
Ook de ernst van jeuk kan aanzienlijk variëren. Hoewel sommige mensen alleen matige jeuk ervaren, melden sommigen ernstige irritatie waardoor ze tot bloedens toe gaan krabben.
Krabben kan nochtans tijdelijk verlichting bieden maar het is een feit dat uw huid daardoor nog meer zal ontsteken en er zelfs letsels kunnen ontstaan in de aangetaste zones. Hierdoor krijgt u nog meer stress door uw psoriasis en kunnen uw symptomen verergeren.

Weersta de drang tot krabben

Hoewel krabben uw psoriasis niet doet uitbreiden, verstoort het de genezing. Wanneer u aan gewonde huid krabt, stopt het genezingsproces. Dus, om uw symptomen te verbeteren, is het heel belangrijk dat u de irritatie probeert te kalmeren die u doet krabben.
Als uw drang tot krabben u zorgen baart, zorg er dan voor dat u dat met uw arts bespreekt; leg uit waar het jeukt, hoelang het duurt, hoe intens de jeuk is en wat u doet om het te verzachten.