Zie het grote plaatje

Krijg meer inzicht in uw ziekte

We denken vaak dat psoriasis een enkele ziekte is maar eigenlijk bestaan er verschillende soorten van de ziekte.

Plaque psoriasis

Deze vorm komt het vaakst voor en treft ongeveer 80% van de mensen met psoriasis. De plekken kunnen overal voorkomen maar verschijnen het vaakst op ellebogen, knieën, rug en hoofdhuid. De symptomen zijn verdikte rode plekken met zilverwitte schilfers die regelmatig afvallen.
80% van de mensen met psoriasis lijdt aan plaque psoriasis
infograpic
Alle mensen met psoriasis Plaque psoriasis

Psoriasis capitis of psoriasis van de hoofdhuid

Deze ziekte treft 50% tot 80% van de mensen met psoriasis en is eigenlijk hetzelfde als plaque psoriasis. Psoriasis van de hoofdhuid kan zeer mild zijn, met lichte, fijne schilfering. Het kan ook ernstig zijn met dikke, korstige plekken die de volledige hoofdhuid bedekken en zich achter de haarlijn verspreiden naar het voorhoofd, de achterkant van de nek en rond de oren.
Psoriasis van de hoofdhuid treft 50% tot 80% van de mensen met psoriasis
infograpic
Alle mensen met psoriasis Psoriasis van de hoofdhuid

Psoriasis guttata

Dit type treft ongeveer 10% van de mensen met psoriasis, vooral kinderen of adolescenten. Het verschijnt als kleine, rode schilferige plekken alsof rode waterdruppels over het lichaam zijn gespat. Psoriasis guttata wordt vaak getriggerd door een streptokokken keelinfectie. Milde gevallen kunnen verdwijnen zonder behandeling maar kunnen later in het leven terugkeren. Een lokale behandeling geniet de voorkeur maar lichttherapie kan ook doeltreffend zijn. Enkel in ernstige gevallen worden orale medicatie of injecties gebruikt. Psoriasis guttata kan zich ontwikkelen in plaque psoriasis (de meest voorkomende vorm van psoriasis).
Psoriasis guttata treft ongeveer 10% van de mensen met psoriasis
infograpic
Alle mensen met psoriasis Psoriasis guttata

Psoriasis pustulosa

Minder dan 5% van de mensen met psoriasis is getroffen door psoriasis pustulosa. Het kan optreden als een complicatie bij plaque psoriasis (of psoriasis vulgaris), als gevolg van het nemen van bepaalde geneesmiddelen of als gevolg van het plotse stopzetten van een continue en langdurig gebruikte behandeling. De plaques bij psoriasis pustulosa zijn gekenmerkt door puistjes, verheven bobbels gevuld met etter. Handen en voeten worden het vaakst aangetast. Psoriasis pustulosa is niet besmettelijk.

Psoriasis is een enkele naam die verschillende aandoeningen omvat. Meer te weten komen over elk type van psoriasis kan u helpen uw symptomen te begrijpen.


Flexurale psoriasis of psoriasis inversa

Deze zeldzamere vorm verschijnt meestal in oksels, liezen, onder de borsten en in andere huidplooien rond de geslachtsdelen en bilspleet. Het ziet eruit als helderrode, gladde plekken rond de huidplooien met gebarsten huid aan de randen. Het kan verergeren door zweet en wrijving van de huid op bepaalde plekken.

Psoriatische artritis

Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis kan ook psoriatische artritis ontwikkelen. De symptomen zijn pijn, stijfheid en zwellingen in en rond de gewrichten. Dit treedt meestal op rond de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Zowel de genen als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte.

Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis ontwikkelen ook psoriatische artritis
infograpic
Alle mensen met psoriasis Psoriatische artritis

Erythrodermische psoriasis

Deze vorm komt zelden voor. Ze bedekt het lichaam met rode, schilferige vlekjes. Dit is een van de meest ernstige vormen van psoriasis en kan levensbedreigend zijn omdat de beschermende laag van grote delen van de huid in gevaar komt.