Vind de sleutels tot uw opflakkeringen van psoriasis

Vaak voorkomende oorzaken en triggers

Hoewel de precieze oorzaak van psoriasis nog niet bekend is, wordt aangenomen dat genetische en omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling ervan.
Onderzoek suggereert dat de kans op het erven van psoriasis 10% bedraagt bij iemand met één getroffen ouder, maar 50% bij iemand met twee getroffen ouders. Toch zal niet iedereen die de genen voor psoriasis erft de ziekte krijgen. Inwendige of uitwendige factoren, 'psoriasistriggers’ genoemd, kunnen ook bijdragen tot de ontwikkeling of een uitbarsting van plaques.

Triggers zijn anders voor elk persoon - wat bij de ene psoriasis opwekt, heeft bij de andere geen gevolgen.Uitwendige factoren

Externe factoren zijn huidletsels, zoals zonnebrand, vaccinaties en schrammen. Deze reactie op trauma noemen we het Köbner-fenomeen, genoemd naar een arts in de 19e eeuw die ontdekte dat hij nieuwe psoriasisplekken kreeg in zones waar hij door zijn paard werd gebeten.
Andere huidletsels en -ziekten die psoriasis kunnen opwekken, zijn: scheerwonden, beten, blauwe plekken, wrijvings- of schaafwonden, accupunctuur, chemische irritatie of kleefband op de huid, tatoeages, steenpuisten, dermatitis, blaren.

Inwendige factoren

Inwendige factoren zijn emotionele stress en bepaalde geneesmiddelen zoals lithium, bètablokkers en antimalariamiddelen. Sommige infecties, vooral bacteriële streptokokkeninfecties, kunnen ook een trigger zijn van psoriasis.
De uitlokkende factoren zijn anders voor elk persoon, wat bij de ene psoriasis opwekt, heeft bij de andere geen gevolgen. Om uit te zoeken wat uw opflakkeringen veroorzaakt, kunt u het beste uw toestand bespreken met uw arts. Hij of zij is ervaren in het vinden van mogelijke psoriasistriggers en kan u helpen precies vast te stellen wat uw probleem kan zijn.