Psoriasis op uw handen en nagels tegengaan

Algemene symptomen en voorzorgsmaatregelen

Psoriasis op handen en nagels kan dagelijkse activiteiten of fijne taken bemoeilijken.
Omgaan met psoriasis op handen en nagels kan moeilijk zijn omdat de plaques vaak zichtbaarder zijn dan die op het lichaam of de hoofdhuid. Handen zijn ook zeer belangrijk in interpersoonlijke relaties, zoals handen schudden in sociale en professionele situaties.

Algemene symptomen van psoriasis van handen en nagels

Psoriasis kan op de rug van de handen verschijnen, maar komt meestal voor op de handpalmen. Als de handpalm is aangetast, barst de huid gemakkelijk zodat bacteriën kunnen binnendringen en een vicieuze cirkel van ontsteking en infectie creëren.
In ongeveer de helft van de gevallen tast psoriasis op de handen de nagels aan.
• Putjes in de nagels – ook pitting genoemd - is het meest voorkomende kenmerk.
• De nagels kunnen wit en dik worden en door de droogheid kunnen er strepen over de nagel verschijnen.
• Wanneer de nagelriemen zijn aangetast, kunnen ze niet langer dienen als beschermende barrière.
• De ontsteking kan zich uitbreiden onder de nagels.

In ongeveer de helft van de gevallen tast psoriasis op de handen de nagels aan.


Behandelingsopties en voorzorgen

Praat met uw arts over uw psoriasis op handen en nagels en over de huidige behandelingsopties. Hij/zij kan u misschien ook helpen met behandelingsstrategieën en eenvoudige voorzorgen die u kunt nemen.
Preventieve maatregelen zijn onder meer het vermijden van bewegingen die herhaalde wrijving van de handen veroorzaken.
Breien kan bijvoorbeeld de letsels verergeren.
Uw arts kan ook aanraden om handschoenen te dragen om uw huid te beschermen tegen vuil, chemicaliën of vloeistoffen. Als uw arts handschoenen aanraadt, is het belangrijk om deze regelmatig te vervangen en ze niet permanent te dragen, omdat de huid lucht nodig heeft om te genezen.
Vergeet niet dat rubberhandschoenen een reactie kunnen uitlokken omdat ze agressieve chemicaliën bevatten. Als de handschoenen ten slotte irritatie of zweet veroorzaken, draag er dan katoenen handschoenen onder.

Verzorg uw handen en nagels goed

Als u nagelpsoriasis hebt, moet u uw nagels zo droog mogelijk houden. Probeer telkens wanneer u uw handen wast het uiteinde van uw vingers af te drogen om vocht te absorberen dat anders onder de nagels binnendringt.
U kunt het beste uw nagels kort houden omdat lange nagels gevoeliger zijn voor infectie. Gebruik een nagelknipper in plaats van een nagelschaar. Nagels mogen niet worden gevijld. Wees ook altijd voorzichtig bij het manicuren van uw nagels, vooral als u de nagelriemen behandelt.