Psoriasis is hoe u het ervaart

De juiste behandeling voor u krijgen

Wanneer uw arts voor het eerst de diagnose van psoriasis stelt, kan dat moeilijk te aanvaarden zijn. Misschien bent u opgelucht omdat u weet dat er iets kan worden gedaan, of u bent misschien angstig, onzeker en zelfs boos.
U zult zeker een aantal vragen hebben. Ten eerste zijn er verschillende vormen van psoriasis, die allemaal verschillende delen van het lichaam op verschillende manieren kunnen aantasten.
Bovendien is het moeilijk te voorspellen in welke mate de aandoening u treft.Misschien ondervindt u enkel de mildste symptomen met occasionele plekken en jeuk, of misschien ondervindt u meer ernstige lichamelijke klachten. Waar u ook bent in dit spectrum, het belangrijkste is om de controle te houden en positief te blijven.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door een versnelde deling en verminderde rijping van de cellen van de buitenste huidlaag als gevolg van een verstoord immuunsysteemVerdedigingsmechanisme van het lichaam tegen infectieuze (bijv. virussen, bacteriën) en andere lichaamsvreemde stoffen..
De psoriasisletsels hebben drie kenmerken: schilfering, verdikking en ontstekingDe ophoping van immuuncompetente cellen om potentieel schadelijke prikkels te vernietigen en verwijderen. (roodheid). Het is belangrijk om te benadrukken dat de versnelde celgroei niets heeft te maken met kanker.
Tot 30% van de mensen die psoriasis hebben, kunnen ook artritis psoriatica in hun gewrichten krijgen. Als u denkt dat u hier last van heeft, praat dan met uw arts en leg uit waarom.

Wat veroorzaakt psoriasis?

De exacte oorzaak van psoriasis is nog onbekend. Het is een complexe aandoening met meerdere mogelijke oorzaken, die genetisch, immunologisch, milieugebonden en psychisch kunnen zijn. Deze factoren veranderen de werking van de huidcellen, versnellen de snelheid waarmee de huidcellen worden geproduceerd en afschilferen.
Psoriasis is niet besmettelijk! Niemand gaf het aan u door en u kunt het aan niemand doorgeven door aanraking, zwemmen in hetzelfde zwembad, of zelfs niet door intiem contact.

Is het zeldzaam?

Psoriasis is een vaak voorkomende huidaandoening. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen, en het treft ongeveer 2-3% van de wereldbevolking.
Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar de meeste mensen ontwikkelen psoriasis op de leeftijd van 20-35 jaar. 75% van de psoriasisgevallen treden op vóór de leeftijd van 40. Het is echter ook mogelijk om de ziekte te ontwikkelen in de kindertijd en op oudere leeftijd.

Actieve controle

Als u psoriasis hebt, hoeft u dat niet zonder meer te aanvaarden. U hebt informatie nodig zodat u uw aandoening op de best mogelijke manier kunt beheren. Een manier om te beginnen is door te leren wat de aandoening is, wie erdoor wordt getroffen en wat de oorzaak is. Psoriasis is een levenslange aandoening. Hoe eerder u zichzelf wapent met essentiële informatie over de ziekte, hoe sneller u controle kunt krijgen en de impact op uw leven kan minimaliseren.

Vaak gebruikte behandelingsvormen zijn:

Topische behandelingen die rechtstreeks op de huidHet weefsel dat de buitenste laag van het mensenlichaam uitmaakt. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. De huid neemt bij mensen ca. 12 - 15 procent van het totale lichaamsgewicht in en heeft een oppervlak van 1,5 - 2 vierkante meter. Omdat er interactie is van de huid met de omgeving, speelt de huid een belangrijke rol in de bescherming van het lichaam tegen omgevingsinvloeden. worden aangebracht en door een arts worden voorgeschreven. Dat zijn: topische steroïdenVerbindingen bestaande uit een karakteristieke koolwaterstofring, vaak toegepast als signaalmoleculen in biologische systemen. , vitamine D3-analogen, en gecombineerde producten in een vaste dosering zoals calcipotriol (vitamine D)/ betamethason(steroïd).Systemische behandelingen die niet rechtstreeks op de huidHet weefsel dat de buitenste laag van het mensenlichaam uitmaakt. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. De huid neemt bij mensen ca. 12 - 15 procent van het totale lichaamsgewicht in en heeft een oppervlak van 1,5 - 2 vierkante meter. Omdat er interactie is van de huid met de omgeving, speelt de huid een belangrijke rol in de bescherming van het lichaam tegen omgevingsinvloeden. worden aangebracht, maar op andere manieren worden toegediend, zoals tabletten of injecties. Dat zijn immunosuppressivaGroep stoffen die de effectiviteit van het immuunsysteem verminderen. , cytotoxische geneesmiddelen en orale retinoïden. Een speciale soort systemische behandelingen zijn de zogenaamde biologische middelen die bepaalde eiwitten in het immuunsysteemVerdedigingsmechanisme van het lichaam tegen infectieuze (bijv. virussen, bacteriën) en andere lichaamsvreemde stoffen. als doel hebben.FototherapieProcedure waarbij ultraviolet (UV) licht wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen zoals psoriasis. omvat een aantal behandelingen met UVA of UVB stralen.Naast behandelingen op voorschrift gebruiken mensen met psoriasis verschillende soorten topische producten die helpen om de huidHet weefsel dat de buitenste laag van het mensenlichaam uitmaakt. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. De huid neemt bij mensen ca. 12 - 15 procent van het totale lichaamsgewicht in en heeft een oppervlak van 1,5 - 2 vierkante meter. Omdat er interactie is van de huid met de omgeving, speelt de huid een belangrijke rol in de bescherming van het lichaam tegen omgevingsinvloeden. gehydrateerd te houden en die sommige symptomen van psoriasis kunnen verminderen. Deze zijn: badolie / doucheoplossingen, vochtinbrengende (of verzachtende) middelen, keratolyticaMiddelen die de buitenste huidlaag verweken en de ontschilfering in de hand werken. (zoals salicylzuur) en koolteershampoo.

Omgaan met psoriasis

Iedereen gaat anders om met psoriasis en de keuze van de therapie moet worden gebaseerd op gesprekken tussen u en uw arts.
Een behandeling die goed werkt voor één persoon werkt daarom nog niet voor een ander. En in sommige gevallen kan een behandeling die eerder goed werkte voor iemand, in de toekomst niet de juiste keuze blijven voor deze persoon.
Werk daarom samen met uw arts om de juiste behandeling voor u te vinden.