Hoe de psoriasis weg te houden uit uw huidplooien

Algemene symptomen en voorzorgsmaatregelen

De huid in de plooien, zoals in de oksels en onder de borsten, is kwetsbaarder en dunner dan op andere plaatsen. Psoriasis kan hier vaak geïrriteerd raken door wrijving en zweten.
Daar waar de huid minder in contact komt met lucht kan ze warm en vochtig worden en verhoogt de kans op gist- en schimmelinfecties, vooral op plaatsen waar men meer zweet, zoals in de oksels, onder de borsten, in de lies en de schaamstreek.

Tracht zo vaak mogelijk losse, gemakkelijke kledij te dragen. De beste materialen zijn katoen of poly/katoenmixen.


Voorzorgsmaatregelen nemen

Probeer de huidplooien zo droog mogelijk te houden om de ziekte onder controle te helpen houden, zelfs nadat de psoriasis is verdwenen. Zorg er ook voor dat u de zones voorzichtig wast en daarna zorgvuldig afdroogt. Indien nodig kunt u doekjes gebruiken om er zeker van te zijn dat de kleinere plooien volledig droog zijn.
Tracht losse, gemakkelijke kledij te dragen. De beste materialen zijn katoen of poly/katoenmixen. Vrouwen dragen best ook geen beugelbeha's omdat ze dan sneller zweten.

Houd het droog en comfortabel

Bij psoriasis in de liezen en het kruis, meer bepaald rond de geslachtsdelen en anus en tussen de billen, kan het helpen om bij warm zomerweer dagelijks een extra wasbeurt in te lassen. Vergeet niet om daarna de plooien van de lies en billen grondig af te drogen.
Draag gemakkelijk katoenen ondergoed. Vermijd strakke broeken indien mogelijk. Draag geen synthetisch materiaal op de huid omdat u hiervan meer gaat zweten.
Voor mannen zijn boxershorts beter dan slips omdat ze lucht doorlaten.