Herwin de controle over psoriasis op uw benen en voeten

Algemene symptomen en voorzorgsmaatregelen

De symptomen van psoriasis kunnen verschillen, afhankelijk van welk lichaamsdeel is aangetast. Bespreek uw psoriasis met uw arts, die u een juiste behandeling kan voorschrijven en u kan helpen de ziekte te behandelen.

Symptomen en behandeling van psoriasis op de benen

Op de benen komen vaak verschillende plaques met een ovale of onregelmatige vorm voor. Soms vormen meerdere letsels samen één groot letsel. Plaques op schenen en knieën zijn vaak zeer jeukerig. Als de plaques zich op de lijn bevinden waarop de gewrichten bewegen, kunnen de letsels openbarsten. Het kan helpen om aan deze letsels bijzondere aandacht te besteden door de huid op die plaatsen meer te hydrateren

Langdurig rechtstaan of hoge temperaturen kunnen de aderen in uw benen doen zwellen waardoor meer druk op de huid ontstaat.


Symptomen en behandeling van psoriasis op de voeten

Op voeten (en handen) komt vaak een hyperkeratotische vorm van psoriasis voor. De letsels kunnen duidelijk omlijnd of diffuus zijn. De voetzool/handpalm en de zijkanten van de tenen/vingers zijn vaak aangetast.
Een andere vorm is de zogenaamde pustulaire variant van psoriasis. In deze vorm van psoriasis resulteert een aantal kleine pustels (met of zonder schilfers, roodheid en korsten) in onaangename letsels op de voetzolen (of handpalmen). Hoewel de pustels er als een infectie uitzien, zijn ze dat niet. De pustels zijn steriel. De voeten kunnen geïrriteerd en zeer pijnlijk zijn.
Het probleem is erger voor mensen met platvoeten, grote mensen of mensen met overgewicht, of mensen die in hun beroep langdurig moeten rechtstaan.

Uw voeten verzorgen

Een goede dagelijkse hygiëne is essentieel bij psoriasis op de voeten. Schoenen moeten licht en comfortabel zijn. Kies schoenen die uw voeten koel en droog houden en de lucht vrij laten circuleren.
Probeer met schuim, kurk of water gevulde inlegzolen om de druk op de huid te beperken. U kunt ook inlegzolen uit polymeer gebruiken die schokdempend zijn en helende huid beschermen. Vermijd schoenen met puntige tenen en schoenen in kunststof zoals plastic.
Houd uw voeten warm in de winter, vooral als u een slechte bloedsomloop hebt in de benen en u snel koude voeten hebt.
In de zomer is een dagelijks voetbad aangeraden.