Zie er goed uit en voel u gemakkelijk in uw eigen huid

Omgaan met gevoelens van schaamte en onbehagen

Als u zich ooit hebt geschaamd voor uw psoriasis bent u niet de enige. Maar net zoals voor andere ziekten hoeft u zich ook niet te schamen voor psoriasis. Gevoelens van schaamte en onbehagen komen wel vaak voor. In een recent onderzoek heeft 73% van de mensen met psoriasis gemeld dat ze beschaamd zijn voor hun ziekte.

Als u beschaamd bent voor uw psoriasis is dat volledig normaal. Maar het is belangrijk om deze gevoelens te beheersen zodat ze uw behandeling of levenskwaliteit niet hinderen.Leven met psoriasis kan moeilijk zijn

De emotionele impact van leven met een chronische huidziekte mag niet worden onderschat. Als u bezorgd bent over hoe uw huid eruitziet, kan dat u belemmeren om vooruit te geraken op uw werk, in uw sociale leven, om nieuwe vrienden te maken en hechte relaties te vormen. Als u beschaamd bent voor uw psoriasis hebt u misschien de neiging om dat te verbergen, wat emotioneel vermoeiend kan zijn.
Er zijn ook lichamelijke gevolgen. Als u uw psoriasis altijd bedekt met lange mouwen, broeken en sjaals zal u het niet alleen onaangenaam warm hebben in de zomer maar wordt uw huid ook minder blootgesteld aan zonlicht, dat vaak goed kan zijn voor uw psoriasis, zolang u zonnebrand maar vermijdt en uw huid beschermt met zonnecrème.

Zelfvertrouwen is belangrijk

Als u beschaamd bent voor uw psoriasis is dat volledig normaal. Maar het is belangrijk om deze gevoelens te beheersen zodat ze uw behandeling of levenskwaliteit niet hinderen. Hoewel het vermijden van situaties die u angstig maken een verstandige strategie lijkt, zijn de voordelen meestal van korte duur. In plaats van het onbehagen te verminderen, zal vermijding de zorgen over uw uiterlijk eerder vergroten en u nog angstiger maken.
Als u ondervindt dat u geen goede manier vindt om met uw schaamte en angst om te gaan, kunt u overwegen om uw arts te raadplegen die u misschien kan helpen of u kan doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp.