Til uw gevoel van eigenwaarde naar een ander niveau

Hoe het opbouwen van zelfvertrouwen kan helpen

Omgaan met psoriasis kan soms op een emotionele rollercoaster lijken. Behalve het omgaan met de jeuk en de pijn van uw ziekte, kunt u zich ook schamen over hoe u eruitziet en u zorgen maken over hoe andere mensen zullen reageren.
Het is daarom niet verwonderlijk dat mensen met psoriasis soms zeggen dat ze zich angstig, depressief, gehinderd of beschaamd voelen door hun toestand, en dat deze gevoelens een negatieve invloed op hun leven kunnen hebben.

Zelfvertrouwen opbouwen

Uiteindelijk is wat u voelt over uzelf een weerspiegeling van wat er gebeurt op emotioneel niveau. U maakt zich waarschijnlijk meer zorgen over hoe uw huid eruitziet wanneer u zich in het algemeen minder goed in uw vel voelt. Zelfvertrouwen opbouwen kan daarom echt helpen.

Gevoelens van schaamte of onbehagen over uw psoriasis zijn volledig normaal, maar dat betekent niet dat u ze zonder meer moet aanvaarden.Zelfvertrouwen hebben betekent dat u uzelf graag ziet en aanvaardt wie u bent. De plaques vormen maar een klein deel van uw fysieke verschijning, en uiterlijk vormt maar een klein deel van wie u bent. Probeer daarom vanuit een breder perspectief naar uzelf te kijken. U hebt vele kwaliteiten. Naast uw uiterlijk, spelen andere factoren zoals charme, intelligentie, vriendelijkheid en humor een even belangrijke rol in uw persoonlijkheid.
Als u op deze manier begint te denken, kan dat helpen verhinderen dat u zich blind staart op het uiterlijk en u helpen om alles in het juiste perspectief te zien.

Probeer positief te blijven

Positief blijven is belangrijk voor uw zelfbeeld, al was het maar omdat het zwaarmoedige gedachten op een afstand houdt. Als we altijd kijken naar de negatieve kanten van een situatie kan dat slechte gevoelens in ons opwekken over wat er gebeurt. Dat leidt op zijn beurt tot nog meer nutteloze gedachten.
Probeer positief te blijven over uzelf en over de mensen rondom u. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn technieken die u kunnen helpen om een positieve attitude te behouden, zoals:

Richt uw aandacht op wat u goed vindt aan uzelf.

Kijk elke ochtend in de spiegel en herinner uzelf eraan dat u een prachtige glimlach hebt of dat u goed mensen aan het lachen kunt brengen. Wanneer er dan later op de dag een zwaarmoedige gedachte over uw psoriasis in uw hoofd opkomt, kunt u er bewust voor kiezen om uzelf te herinneren aan uw vele positieve eigenschappen.

De feel-goodfactor vinden.

Identificeer de dingen in uw leven die u een positief en energiek gevoel geven. Dat kan gaan van vrienden ontmoeten, voetbal spelen en naar een romantische komische film kijken tot dansen. Wat u ook graag doet, probeer het in te plannen in uw dagelijkse routine.
Gevoelens van schaamte of onbehagen over uw psoriasis zijn volledig normaal, maar dat betekent niet dat u ze zonder meer moet aanvaarden.
Als het eenvoudige advies dat we u hier bieden en de steun van uw vrienden en familie niet volstaan en u zich angstig of down blijft voelen, moet u uw arts raadplegen. Hij of zij kan u misschien helpen of u doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp. U hoeft deze gevoelens niet te aanvaarden als zouden ze tot het leven met psoriasis behoren.