Houd uw collega's op de hoogte

Advies over praten met uw baas en collega's

Psoriasis beïnvloedt het beroepsleven van vele mensen. Naast de stress van het werk zelf kunt u te maken krijgen met de nieuwsgierigheid van collega's naar uw zichtbare letsels.
Psoriasis kan ook als gevolg hebben dat u afwezig bent op het werk door ernstige opflakkeringen of emotionele problemen. Het is daarom goed om na te denken over de aanpak van mogelijke problemen en collega's te informeren over uw psoriasis.

Moet ik mijn collega's en bazen vertellen over mijn psoriasis?

Dat is een persoonlijke beslissing. Dat kan afhangen van de ernst van uw psoriasis en de gevolgen ervan voor uw collega's en uw werk. Hoewel het niet gemakkelijk zal zijn, zal u waarschijnlijk ondervinden dat uw collega's u steunen als u hen vertelt over uw psoriasis.
De meeste mensen met de ziekte melden positieve reacties van hun collega's, in tegenstelling tot hun verwachtingen. En door uw collega's te informeren, helpt u de vooroordelen en veronderstellingen tegen te gaan die zij anders zouden hebben. Dat is ook in het voordeel van andere mensen met psoriasis die zij eventueel ontmoeten.

Aan wie vertel ik het eerst?

Uw rechtstreekse baas op de hoogte brengen van uw ziekte is een goed begin. Daarna wilt u waarschijnlijk de ziekte uitleggen aan collega's die het meest met uw plaques, afwezigheden, enz. te maken krijgen.
Als u eenmaal hebt beslist om het te vertellen, denk dan grondig na over wat u (al dan niet) wilt zeggen. Het is over het algemeen het beste om eenvoudige taal te gebruiken. Benadruk dat u de psoriasis onder controle hebt, dat ze niet besmettelijk is en dat ze uw betrokkenheid bij uw werk niet in gevaar brengt.

Hoewel het niet gemakkelijk zal zijn, zal u waarschijnlijk ondervinden dat uw collega's u steunen als u hen vertelt over uw psoriasis.Hoe praat ik met mijn baas over psoriasis?

Om uw baas op de hoogte te brengen, vraagt u het beste een privégesprek op een moment dat niemand van u beiden onder druk staat. Schrijf op wat u wilt zeggen en ga niet te veel in op details als u dat niet wilt.
Uw baas zal willen weten of uw ziekte gevolgen heeft voor uw vermogen om te werken. Beschrijf daarom de manieren waarop psoriasis uw beroepsleven kan beïnvloeden en welke steun u zou willen krijgen als u regelmatig verlof nodig hebt voor een doktersbezoek bijvoorbeeld.

Hoe bespreek ik het met mijn collega's?

Als u wilt dat uw collega's op de hoogte zijn van uw psoriasis of als u voelt dat het beter of gunstiger is om mensen te informeren, kies dan een gepast moment om met hen te praten over de oorzaken, symptomen en de behandeling van psoriasis. Probeer uw uitleg eenvoudig en direct te houden. Zo helpt u hun begrip over de ziekte te verbeteren en voelt u zich meer op uw gemak.

Welke voordelen heeft openlijk praten over psoriasis op het werk?

Werken is al zwaar genoeg zonder dat u uw psoriasis voor mensen moet verbergen. Als uw collega's op de hoogte zijn, zult u zich waarschijnlijk meer op uw gemak voelen op uw werk. U kunt dan ook aan het weer aangepaste kleren dragen, zoals korte mouwen in de zomer, in plaats van veel te warme kleren die uw psoriasis verbergen.
Zodra zij op de hoogte zijn van uw psoriasis is het voor u gemakkelijker om hulp te vragen op het werk. Misschien moet een dringende taak gebeuren wanneer u weg bent voor een doktersbezoek, of wilt u dat iemand u vervangt in een vergadering omdat uw huid enorm jeukt en u zich daardoor moeilijk kunt concentreren.

Wat als ik op het werk niet openlijk wil praten over mijn psoriasis? 

Het is uw recht om uw ziekte privé te houden. Maar sommige mensen voelen zich minder angstig en gespannen nadat ze over hun psoriasis hebben verteld.
Denk er ook eens over na of het geheim houden van uw psoriasis uw angst en stressniveau niet kunnen verhogen. Het is trouwens zinvol om rekening te houden met de voordelen van de steun van collega's om u heen, zowel op het werk als in het algemeen.