Een gedeeld probleem is een half probleem

Weet dat u niet alleen bent als u zich ooit ongemakkelijk hebt gevoeld door uw psoriasis. In een recente bevraging, meldde 73% van de mensen met psoriasis dat zij zich bewust waren van hun aandoening. Deze zorgen komen zeer vaak voor, dus het is belangrijk om te overwegen hoe u ze kunt beheersen en ervoor zorgen dat ze uw levenskwaliteit niet aantasten.

Het is volkomen normaal om zich onzeker te voelen

Helaas kunnen gevoelens van onzekerheid en verlegenheid mensen ertoe aanzetten om hun psoriasis te verbergen indien mogelijk. Dat is heel begrijpelijk maar kan emotioneel uitputtend zijn.
Het vermijden van situaties die je angst aanjagen (zoals zwemmen of een hand geven) kan een verstandige strategie lijken, maar de voordelen zijn van korte duur. In plaats van ongemakken te vermijden, zal het uw bezorgdheid over uw uiterlijk verhogen en kan dat tot nog meer angst leiden.
Uw psoriasis verbergen heeft ook lichamelijke gevolgen. Als u uw psoriasis altijd bedekt met lange mouwen, lange broeken en sjaals, hebt u het waarschijnlijk niet alleen onaangenaam warm in de zomer, maar zal uw huid ook minder worden blootgesteld aan zonlicht, wat in gematigde hoeveelheid eigenlijk goed is voor uw psoriasis.

Blijf in contact

Het is belangrijk om de emotionele steun te krijgen die u nodig hebt en verbonden te blijven met mensen om u heen, in plaats van te proberen om de aandoening op uw ééntje aan te pakken. Hoewel het aanvankelijk moeilijk zal zijn om erover te praten, zult u ervaren dat openlijk praten over uw psoriasis met vrienden, familie, collega's en uw werkgever echte voordelen heeft - zoals een veel breder ondersteunend netwerk, begripvolle collega's en een betere levenskwaliteit thuis.
Als u besluit om uw psoriasis met anderen te bespreken, zijn hier enkele vaak voorkomende situaties en enkele tips over hoe ermee om te gaan:

Misverstanden overwinnen

Een probleem dat u kunt tegenkomen, is dat mensen uw psoriasis niet begrijpen. Sommige mensen denken zelfs dat u hen zult besmetten. Daarom moet u hen geruststellen dat dit niet kan en hen de aandoening zo eenvoudig mogelijk uitleggen.
U zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "U weet wellicht dat de huid zichzelf om de drie of vier weken vernieuwt. Wat er bij mij gebeurt, is dat mijn huid te snel werkt. Ze vernieuwt zichzelf om de drie of vier dagen en de nieuwe huidcellen hebben dan geen tijd gehad om goed te ontwikkelen. Daardoor is ze helemaal pijnlijk en schilferig."

Psoriasis is niets om beschaamd over te zijn. Als u dat aan mensen vertelt, is de kans groot dat ze begripvol en aanmoedigend zullen zijn.Met uw partner over psoriasis praten

Hoe dicht u ook bij iemand staat, toch kan het moeilijk zijn voor uw partner om te begrijpen wat u doormaakt. Begrip zoeken bij uw partner is belangrijk en uw partner zal zich zelfs beter voelen als u hem/haar laat weten hoe hij/zij praktische en/of emotionele steun kan bieden.

Hulp voor het gezin krijgen

Het is mogelijk dat psoriasis het gezinsleven onder druk zet. Er kan meer geëist worden van de familieleden, zoals u helpen met het aanbrengen van topische medicatie. Of de vrijetijdsbesteding van het gezin kan verstoord worden als u publieke plaatsen, zoals zwembaden, wilt vermijden. Toch hoeft het gezinsleven hier niet onder te lijden. Door openlijk over uw aandoening te praten, zet u uw gezinsleden in een betere positie om de steun te geven die u nodig hebt. Uw psoriasis uitleggen aan collega's
Psoriasis kan uw beroepsleven op een aantal manieren beïnvloeden, van omgaan met de nieuwsgierigheid van medewerkers naar uw plaques, tot de afwezigheid op het werk door opflakkeringen of emotionele ontreddering. Het is daarom een goed idee om na te gaan hoe u kunt omgaan met eventuele problemen en hoe u uw collega's over uw aandoening kunt inlichten.
Zodra u de beslissing hebt genomen om hen erover te vertellen, moet u goed nadenken over wat u wel en niet wilt vertellen. Als algemene regel geldt dat u best eenvoudige taal gebruikt. Benadruk dat u de aandoening onder controle hebt, dat ze niet besmettelijk is, en dat ze geen invloed heeft op uw werk.

Een breder ondersteunend netwerk

Psoriasis is niets om beschaamd over te zijn. Als u dat aan mensen vertelt, is de kans groot dat ze begripvol en aanmoedigend zullen zijn. Hoewel het niet gemakkelijk is, kan het helpen om dit voor ogen te houden. Zeer weinig mensen zijn helemaal tevreden met hun lichaam en iedereen weet hoe het voelt om beschaamd of onzeker te zijn op een bepaald moment.
Aan wie u dingen vertelt, is volledig uw beslissing maar het is mogelijk dat u positief verrast zult zijn over de reacties die u krijgt.