Weten wat u kunt verwachten van uw behandeling

Hoe ermee omgaan: tips

Als u vermoedt dat u een bijwerking hebt van uw psoriasisbehandeling, ga dan naar uw arts voor advies over hoe u dat het beste aanpakt.

Afhankelijk van de behandeling kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Bijwerkingen zijn meestal ernstiger als u een systemische of biologische behandeling gebruikt, vergeleken met een lokale behandeling. Praat met uw arts over mogelijke bijwerkingen, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Bijwerkingen van een lokale behandeling

Sommige lokale behandelingen kunnen milde huidirritatie veroorzaken als meest voorkomende bijwerking. Dat kunnen een branderig gevoel op de huid en jeuk zijn.
Jeuk is een vaak voorkomende klacht bij mensen met psoriasis. Deze dingen kunt u doen om met het gevoel om te gaan zonder te krabben:
  • Neem een bad van tien minuten in lauw water waarin u een lepel badolie doet.
  • Hydrateer geregeld uw huid met verzachtende of vochtinbrengende crème omdat droge huid meer jeukt.
  • Voor de hoofdhuid: gebruik een zachte shampoo en conditioner om de hoofdhuid te hydrateren. Laat uw haar drogen. De hete lucht van de haardroger kan de hoofdhuid uitdrogen.
  • Laat koud water over uw hoofdhuid en haar lopen.
  • Leg een koud kompres of koude natte handdoek op de getroffen plek. Dat kan ook helpen als de huid branderig aanvoelt door de jeuk.
  • Leid uzelf af met een andere activiteit. Zet een kop thee, neem een boek of zet muziek op.
  • Vraag een partner, familielid of vriend om u van de jeuk af te leiden door tegen u te praten terwijl u wacht tot het gevoel afneemt.

Eenvoudige strategieën als deze kunnen u helpen omgaan met de bijwerkingen.Raadpleeg uw arts als u twijfelt

Als u milde huidirritatie ondervindt als bijwerking van uw behandeling kunnen deze eenvoudige strategieën u helpen omgaan met uw bijwerkingen. Als het probleem aanhoudt of als u enige onverwachte reactie ondervindt op uw medicatie moet u altijd uw arts raadplegen.