Optimaliseer uw bezoek aan de arts

10 tips om voorbereid te zijn

Even de tijd nemen om u voor te bereiden op een artsbezoek kan nuttig zijn, vooral als u om een of andere reden zenuwachtig of ongerust bent. Omdat afspraken vaak beperkt zijn in tijd kan een beetje voorbereiding u helpen om zoveel mogelijk voordeel te halen uit uw bezoek. Weet u niet waar u moet beginnen? Deze tips kunnen u helpen:

1. Houd een duidelijk doel voor ogen

Misschien hebt u de indruk dat uw behandeling niet werkt en wilt u iets nieuws proberen. Misschien bent u bezorgd over bijwerkingen of bent u gewoon neerslachtig. Wat u ook dwarszit, u haalt meer voordeel uit een raadpleging als u een duidelijk doel voor ogen hebt.

2. Noteer uw vragen

Denk voordat u naar de raadpleging gaat na over de vragen die u wilt stellen en noteer ze. Zo bent u er zeker van dat u geen belangrijke vragen of problemen bent vergeten. Wees niet bang om zoveel vragen te stellen als u nodig vindt. Noteer indien mogelijk ook de redenen waarom u deze informatie wilt hebben in het geval uw arts u vraagt waarom u zich over iets zorgen maakt.

Het noteren van enige verandering, opflakkering of eender wat uw psoriasis verergert, is belangrijke informatie die zeer nuttig kan zijn voor uw arts.
3. Lees over psoriasis

Gewoon meer weten over psoriasis helpt u te begrijpen waarover uw arts praat. Meer lezen over psoriasis voor uw bezoek kan daarom een groot verschil maken. Vergeet echter niet dat er veel onjuiste informatie op het internet circuleert en controleer daarom samen met uw arts wat u hebt gelezen.

4. Maak een lijst van uw medicatie

Stel een lijst op van al de medicatie die u neemt, ook voorschriftvrije producten en supplementen. Het is goed mogelijk dat uw arts u hiernaar zal vragen en dan is een volledige lijst nuttig.

5. Houd een symptomendagboek bij

Het is nuttig om te noteren welke symptomen u ervaart en hoe u zich in het algemeen voelt. Het noteren van enige verandering, opflakkering of eender wat uw psoriasis verergert, is belangrijke informatie die zeer nuttig kan zijn voor uw arts.

6. Vraag om een langere afspraak indien nodig

Als u veel vragen hebt en zich zorgen maakt over te weinig tijd om alles te bespreken, kunt u bij de afspraak vermelden dat u waarschijnlijk meer tijd nodig hebt.

7. Vraag een vriend(in) of familielid om mee te gaan

Als u bang bent dat u vergeet wat gezegd wordt of emotionele steun nodig hebt, kunt u het beste iemand meenemen. Een goede vriend(in) of familielid kan u helpen herinneren aan bepaalde zaken.

8. Draag gemakkelijke kleren

Uw arts zal waarschijnlijk uw psoriasis willen onderzoeken, denk daarom na over welke kledij u aantrekt. Kies losse en gemakkelijk uit te trekken kledij. Vermijd lange knoopjesrijen!

9. Oefen uw bezoek

Als u zenuwachtig bent voor een bezoek kunt u best op voorhand inoefenen wat u wilt zeggen. Dat zal u vertrouwen geven. U kunt ook een rollenspel spelen van uw bezoek door een vriend(in) of familielid te vragen om de rol van arts te spelen.

10. Neem een notitieboekje en pen mee

Neem een notitieboekje en een pen mee zodat u de antwoorden van de arts op uw vragen kunt noteren. Het is geen probleem dat u opschrijft wat uw arts vertelt. Hij of zij zal het waarschijnlijk aanmoedigen.
De manier waarop u zich voorbereidt op uw afspraak hangt af van uzelf en uw persoonlijke situatie. Hopelijk inspireren sommige tips u bij de voorbereiding en helpen ze u om het meeste voordeel te halen uit uw artsbezoeken.