Maak uw behandeling onderdeel van uw dagelijkse routine

Uw behandeling bestaat uit verschillende vormen - of het nu een topisch product, een pil of een injectie is. Elke behandeling heeft zijn eigen uitdaging. Topische behandelingen (zalven, crèmes, gels, lotion, shampoo ) worden het vaakst voorgeschreven, terwijl behandelingen in de vorm van pillen of injecties (systemische behandelingen en biologics) worden gebruikt voor matige tot ernstige psoriasis en psoriatische artritis.
Verschillende behandelingen kunnen verschillende doseringen vereisen. Topische middelen moeten gewoonlijk minstens éénmaal per dag worden aangebracht, terwijl andere behandelingen wellicht minder frequent moeten worden ingenomen.

’Het is belangrijk dat een dagelijkse behandeling u niet afschrikt.’Dagelijkse behandelingen

Om de beste resultaten met uw behandeling te bekomen, moet u ze precies gebruiken zoals de arts ze u heeft voorgeschreven. Maar als u een druk leven leidt, kan het verleidelijk zijn om af en toe een ​​behandeling over te slaan. Of u kunt het soms ook gewoon vergeten.
Het belangrijkste is om niet te worden afgeschrikt door het idee dat u uw psoriasis elke dag moet behandelen. Maak het aanbrengen van uw behandeling onderdeel van uw dagelijkse routine - misschien door ze te koppelen aan een vaste gewoonte, zoals tandenpoetsen. U kunt het product dan op dezelfde plaats bewaren, dit als een visuele herinnering.
Bewaar uw geneesmiddel op een plaats waar u ze elke dag ziet. Dat kan naast uw bed, in de badkamerkast, of zelfs naast de koffie en thee in de keuken zijn. U moet er wel op toezien dat uw medicatie buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijft en in overeenstemming met de instructies voor bewaring.

Tijd maken voor uw behandeling

Als tijd een probleem is, overweeg dan het gebruik van een formulering die sneller in de huid trekt. U kunt ook enkele minuten vroeger opstaan of enkele minuten later naar bed gaan. Als u graag elke dag in detail plant, vindt u het misschien handig om uw behandeling in te plannen als een gewone 'afspraak met uzelf'.
Een andere optie is om extra vrije tijd te creëren door een vriend of familielid te vragen om één van uw dagelijkse taken over te nemen. Er is immers niet veel verschil in de tijd die het kost om de afwas te doen en de tijd die het kost om uw behandeling aan te brengen.
U voelt zich misschien meer geneigd om tijd te vinden voor uw behandeling als u deze combineert met een leuke bezigheid. Luister naar uw favoriete muziek, stem af op uw geliefde radiozender of kijk naar uw favoriete tv-programma.

Dagelijkse topische behandelingen: een gids

De beschikbare producten (zalven, crèmes, gels, lotion, shampoo …) kunnen veel verschillen. De één is al gemakkelijker aan te brengen en dringt gemakkelijker in de de huid dan de andere. Het kiezen van de juiste formulering kan het makkelijker voor u maken om uw behandeling te beheren, vooral wanneer u ze in uw dagelijkse routine moet inpassen. De meest gebruikte formuleringen zijn:
Zalf: een vaak gebruikte topische behandeling. Deze zijn dikker er vetter, en daardoor soms moeilijker gelijkmatig te verdelen en duurt het gewoonlijk enige tijd voordat het in de huid trekt.
Gel: een nieuwere topische formulering. Gel is gemakkelijker aan te brengen dan zalf en trekt sneller in de huid. Voor psoriasis zijn er gels op oliebasis die tot doel hebben de hydraterende eigenschappen van een zalf te behouden.
Crèmes: dat zijn meestal witachtige substanties bestaande uit een mengsel van olie en water. Ze kunnen veel in oliegehalte variëren en hebben veel eigenschappen van een gel.
Shampoo: een vloeibare zeep met een werkzame stof, gemaakt voor psoriasis van de hoofdhuid. Meestal moet u de shampoo 15 tot 30 minuten laten intrekken voordat u uw haar kunt spoelen.

Omgaan met ”het smeren”

Als u veel plaques te behandelen hebt, kunt u op een oude handdoek of laken liggen om het beddengoed te beschermen. Als u psoriasis van de hoofdhuid hebt en uw behandeling voor bedtijd aanbrengt, gebruik dan een oude kussensloop om uw goede beddengoed te beschermen, zodat u zich kunt concentreren op een goede nachtrust.

Het tijdschema van uw behandeling bijhouden

Sommige behandelingen met minder frequente doseringen - zoals een keer per week - maken het moeilijk om zich precies te herinneren wanneer u uw medicatie moet innemen. Het kan een goed idee zijn om een kalender, een elektronisch geheugensteuntje of een smartphone te gebruiken om deze behandelingen te volgen en een alarm of herinnering in te stellen.

De resultaten bijhouden

Om u te helpen de voordelen van uw behandeling te beoordelen, is het een goed idee om uw voortgang te volgen. Probeer kleine veranderingen in de manier waarop uw huid eruitziet en voelt, op te nemen door een dagboek bij te houden van uw symptomen. U kunt op regelmatige tijdstippen eventueel foto's nemen van uw plaques.
Dit zal u helpen de verbeteringen te zien die u anders zou missen; en dergelijk zichtbaar bewijs van verbetering kan u aanmoedigen om u aan uw behandelingsroutine te houden.

Omgaan met bijwerkingen

Alle behandelingen kunnen mogelijke bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om met uw arts hierover te praten, zodat u weet wat u kunt verwachten en wanneer u moet reageren.