Haal de kennis waarvoor u bent gekomen

Belangrijke technieken om te onthouden wat uw arts vertelt

Onderzoek toont aan dat we maar 20% onthouden van wat de dokter ons vertelt. Dat kan te wijten zijn aan angst, het niet begrijpen van de woorden die de arts gebruikt, of gewoon omdat onze gedachten afdwalen naar andere problemen. Er bestaan echter manieren om dit te vermijden. Probeer één van deze eenvoudige technieken om het meeste te halen uit een artsbezoek:

Neem notities

Neem een notitieboekje en een pen mee. Zo kunt u noteren wat uw arts vertelt. U kunt ook de antwoorden noteren op de vragen die u hebt gesteld. Dat is helemaal geen probleem. Uw arts zal het waarschijnlijk aanmoedigen.

Als uw bezoek ten einde loopt en u nog onbeantwoorde vragen hebt of iets nog niet duidelijk is, aarzel dan niet om dat te zeggen.


Een vriend(in) of familielid meenemen

Overweeg om u te laten vergezellen door een goede vriend(in) of familielid. Een goede vriend(in) of familielid kan u helpen herinneren aan zaken die u later te binnen schieten. U kunt uw vriend(in) ook vragen om notities te nemen.

Vraag uw arts om informatie te herhalen

Het is heel belangrijk dat u alles begrijpt wat uw arts vertelt over uw ziekte en behandeling. Zeg het hem of haar als u iets niet begrijpt. Een nuttige zin om te onthouden is “Ik vrees dat ik dat niet begrijp, kunt u dat anders uitleggen?”.

Probeer een schema te vragen

Sommige medische concepten zijn moeilijk te beschrijven met woorden maar kunnen gemakkelijk visueel worden getoond. Als u dus moeite hebt met een ingewikkelde uitleg, probeer de arts dan te vragen om een schema te maken.

Vraag schriftelijke instructies

Het is nuttig om uw arts zijn/haar advies aangaande de medicatie te laten opschrijven. Dat vermijdt spanning wanneer u thuiskomt en beseft dat u niet meer weet hoe u de behandeling moet gebruiken.

Vraag meer tijd

Als uw bezoek ten einde loopt en u nog onbeantwoorde vragen hebt of iets nog niet duidelijk is, aarzel dan niet om dat te zeggen. Het is perfect normaal om een andere afspraak te vragen. Misschien is er iemand anders die u ook kan helpen, een verpleegkundige bijvoorbeeld, met wie u alles kunt bespreken.
Hopelijk inspireren sommige van deze technieken u om na te denken over hoe u het meeste voordeel haalt uit uw bezoek aan de arts. Omdat het moeilijk kan zijn om zoveel informatie en advies in een keer op te nemen, kan een voor u geschikte techniek een groot verschil maken en u helpen uw ziekte beter te beheersen.