De echte deal: u, uw behandeling en de mogelijke bijwerkingen

Bezorgd zijn over de bijwerkingen is volkomen normaal. In feite komt het vaak voor dat mensen die een behandeling voor psoriasis kregen voorgeschreven, zich zorgen maken. Ze denken soms dat deze behandeling meer kwaad dan goed zal doen en hebben schrik om sommige behandelingen gedurende langere periodes te gebruiken.

Weet wat te verwachten

Bij het overwegen van de mogelijke gevolgen van bijwerkingen is het belangrijk om een realistisch beeld te hebben van de behandeling. Hoewel elke doeltreffende behandeling bijwerkingen kan veroorzaken, betekent dat niet dat elke gebruiker van de behandeling ze zal ervaren.
Alle behandelingen worden gecontroleerd door de nationale gezondheidsinstanties en farmaceutische bedrijven om ervoor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk bijwerkingen hebben.
Voordat een behandeling een vergunning krijgt en op de markt komt, heeft ze al veel strenge tests en klinische onderzoeken doorstaan waarin werd aangetoond dat de verwachte voordelen opwegen tegen de risico's.Veel potentiële behandelingen halen het niet en worden nooit op de markt gebracht. De goedgekeurde behandelingen moeten voldoen aan de gespecificeerde norm.

Bij het overwegen van de mogelijke gevolgen van bijwerkingen is het een goed idee om de risico's in perspectief te houden.


Sommige huidreacties worden aanzien voor bijwerkingen terwijl ze in werkelijkheid een natuurlijk onderdeel kunnen zijn van het genezingsproces. Wanneer uw plaques op de behandeling reageren bijvoorbeeld, kunnen zij zelfs eerst nog roder worden.

Praat met uw arts als u twijfelt

Praat met uw arts over de aard van de reacties die u kunt verwachten en waarover u wel of niet bezorgd moet zijn. Als u twijfelt over de oorzaak van een reactie, moet u altijd contact opnemen met uw arts.
Bezorgd zijn over de bijwerkingen is volkomen normaal. Maar het is altijd een goed idee om alle beslissingen te baseren op feiten in plaats van op angst. Probeer daarom om up-to-date te blijven over psoriasis en de behandelingsopties en betrek altijd uw arts in alle beslissingen die u neemt, vooral wanneer u overweegt om het gebruik van uw behandeling te stoppen. Hij of zij kan u adviseren om uw behandeling geleidelijk te verminderen, omdat plotseling stoppen uw psoriasis kan doen opflakkeren.

Omgaan met mogelijke bijwerkingen

Als blijkt dat u bijwerkingen ervaart door de behandeling, kan uw arts u helpen om een plan op te stellen om deze bijwerkingen aan te pakken, en om de voor- en de nadelen af te wegen en een weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of u de behandeling moet voortzetten of misschien iets anders moet proberen.