Bouw een solide relatie met uw arts op

Waarom een goede relatie u helpt de controle te nemen

Uw psoriasis onder controle houden, betekent niet dat u dat alleen doen. Naast vrienden, familie, collega's en steungroepen kan het opbouwen van een goede relatie met uw arts een grote impuls zijn en u helpen uw aandoening effectief te beheren.

Een open en eerlijk gesprek

Het opbouwen van een goede relatie is belangrijk omdat het een open en eerlijke dialoog mogelijk maakt. Hoe meer u op uw gemak kunt praten met uw arts, hoe groter de kans is dat u kunt uitleggen wat er werkelijk aan de hand is en dat u kunt vertellen hoe u zich eigenlijk voelt. Alleen door het volledige beeld te krijgen, kan uw arts u het juiste advies en de juiste behandeling geven.
Dat is niet altijd gemakkelijk. Iedereen is anders en dus zijn er een aantal redenen waarom de relatie minder dan ideaal zou kunnen zijn.

Het hoofdkenmerk is dat als er iets belangrijk is voor u, dat dit dan ook belangrijk is voor uw arts.Tijdens een consult voelt u zich misschien onbegrepen vanwege een aantal discussiepunten. U vindt er hier enkele waarover u best op voorhand even nadenkt:

1. U vindt het misschien onmogelijk om uw arts te vertellen dat u iets niet begrijpt.

Tijdens een bezoek aan de dokter komt er vaak veel op af. Het is daarom al te gemakkelijk om te vertrekken zonder alles te begrijpen wat er is gezegd. Aarzel daarom niet om uw arts te vragen om iets opnieuw uit te leggen - hij of zij is het gewoon om dingen te herhalen. Als er een verpleegkundige werkzaam is in de praktijk kunt u ook een afspraak met hem of haar vragen om een aantal zaken met u door te praten.

2. U kunt uw arts niet alles vertellen omdat u denkt dat hij of zij het te druk heeft

Als u over meerdere zaken wilt praten, kunt u misschien uw arts hierover al inlichten wanneer u de afspraak maakt. Misschien kunt u de receptioniste vragen of het mogelijk is om een beetje extra tijd te voorzien. Voordat u naar de dokter gaat, kan het ook helpen om al uw vragen op te schrijven. Zo bent u er zeker van dat al uw zorgen worden besproken.

3. U kunt kiezen om met een mannelijke of vrouwelijke arts te praten vanwege schaamte over psoriasis in een intieme zone.

Het is prima om een voorkeur te hebben voor een mannelijke of vrouwelijke arts. Als beide artsen aanwezig zijn in de praktijk die u bezoekt, kunt u uw voorkeur aangeven wanneer u de afspraak maakt. U kunt dit ook melden aan de verwijzende arts ingeval u een specialist kunt kiezen.

4. U maakt zich zorgen om informatie die u op het internet hebt gevonden.

Op het internet is vandaag veel informatie maar wees ervan bewust dat deze niet altijd betrouwbaar is. Als u een specifieke vraag hebt over informatie die u hebt gevonden, kunt u de specifieke pagina afdrukken en meebrengen naar uw arts. Het is ook de moeite waard om te vragen of de websites die u bekijkt betrouwbaar zijn.

5. U voelt zich gestrest en angstig omdat uw afspraak is verlaat.

Hoewel artsenpraktijken op verschillende manieren werken, werken sommige met vrije raadpleging voor dringende problemen en met een afsprakensysteem voor de langdurige patiënten. Vooraf geboekte afspraken hebben meer kans om op tijd te verlopen maar het is altijd een goed idee om voorbereid te zijn op een wachttijd, door iets mee te brengen, bv. een boek.

6. U bent bezorgd nadat u een nieuwe arts werd toegewezen.

Alle artsen besteden tijd aan het overlopen van de voorgeschiedenis, de chronische aandoeningen en de behandelingen van nieuwe patiënten. Uw nieuwe arts kan daarom meer over u weten dan u denkt. Als u zich echt zorgen maakt, boek dan zo snel mogelijk een afspraak om hem of haar te spreken. Het goede nieuws is dat het minder lang duurt dan u denkt om een relatie op te bouwen met uw arts.

7. U bent afgeleid omdat de arts aan het typen is tijdens uw bezoek.

Hoewel dit vervelend kan zijn, is het geruststellend om te weten dat uw arts alles documenteert wat u zegt, zodat het in uw dossier komt.

8. U vraagt zich af of u notities mag nemen.

Er is geen probleem met op te schrijven wat uw arts zegt. Uw arts zal het waarschijnlijk aanmoedigen. Een ander goed idee is om een partner of een goede vriend mee te brengen naar de afspraak. Zij kunnen u helpen de feiten te herinneren en emotionele steun geven. Na het bezoek kunt u uw aandoening en behandeling ook bespreken met iemand die echt begrijpt wat u doormaakt.
Als er iets belangrijk is voor u, dan is dit ook belangrijk voor uw arts. Door een goede relatie op te bouwen en open over uw zorgen te praten, weet u dat u de best mogelijke ondersteuning krijgt om uw psoriasis te beheren.