Familie en vrienden

Als u familie of een vriend bent van een persoon met psoriasis, is uw rol belangrijk.

Leven met een chronische ziekte zoals psoriasis kan een hele uitdaging zijn. Onderzoek toont aan dat een goed ondersteuningsnetwerk met sterke sociale en psychologische bijstand de zelfzorg en levenskwaliteit kan verbeteren. Als u familie of een vriend bent van een persoon met psoriasis, is uw rol belangrijk!

Registreer u nu en ontdek wat het precies is om te leven met psoriasis

QualityCare™ is opgezet voor mensen die leven met psoriasis, maar zowel familie als vrienden kunnen baat hebben bij QualityCare™. Wanneer u zich aanmeldt op QualityCare™, krijgt u dezelfde ervaring alsof u patiënt was. Door zich te registreren kunt u beter begrijpen hoe het is om te leven met psoriasis en vindt u allerlei tips en ideeën over hoe u uw naasten kunt ondersteunen. De artikels gaan over veel verschillende onderwerpen. U kunt ze gebruiken als een goed vertrekpunt voor een gesprek met uw vriend of familielid met psoriasis.
Als u nauw samenleeft met een persoon met psoriasis betekent dat dat ook uw leven wordt beïnvloed door de ziekte. Net zoals uw naasten moet u een manier vinden om met de ziekte om te gaan. Aangeven dat ook u wordt beïnvloed door psoriasis, kan een openbaring zijn. Kom meer te weten over de ziekte. Doe uw best om uw vriend of familielid te ondersteunen, maar vergeet uw eigen noden in het proces niet. Als u zelf ondersteuning nodig hebt, spreek er dan over met een vriend of een professionele zorgverlener. Psoriasis kan een ernstige ziekte zijn, maar het mag geen hindernis zijn voor u of uw naasten om optimaal van het leven te genieten.

Hoe ondersteunen

Vrienden en familie kunnen een cruciale rol spelen in de ondersteuning van een persoon met psoriasis. Hieronder vindt u drie dingen die u kunt doen:

-> Zorg dat u geïnformeerd bent: De ziekte en de gevolgen ervan begrijpen is een belangrijke eerste stap in de ondersteuning van uw naasten met psoriasis. Leer meer over de symptomen, de oorzaken en de behandelingen. Zich registeren bij QualityCare™ is een goede manier om geïnformeerd te worden.

-> Ondersteun de behandeling: De meeste patiënten moeten vaak een of meerdere geneesmiddelen innemen om te kunnen leven met de ziekte. Er zijn verschillende manieren waarop u de behandeling van een persoon met psoriasis kunt ondersteunen. U kunt de persoon aanmoedigen om naar de dokter te gaan. U kunt voorstellen mee te gaan naar de dokter. Op deze manier kunt u uw vriend of familielid helpen het advies van de dokter beter te onthouden en begrijpen en het helpt u de behandeling en de ziekte beter te begrijpen. U kunt helpen met de toediening als het een topicale behandeling is, of de persoon helpen herinneren aan de behandeling. Vaak duurt het even voor de behandeling van psoariasis werkt. Het kan dus ook helpen om uw vriend of familielid aan te moedigen de behandeling trouw te blijven volgen.

-> Bied ontspanning aan: Het is bekend dat psoriasis en stress verband houden met elkaar. Stress kan een opflakkering veroorzaken, terwijl een opflakkering dan weer voor meer stress kan zorgen. Manieren vinden om met stress om te gaan is een belangrijk deel van de strijd tegen psoriasis. Doe uw best om een stressvrije omgeving te creëren voor uw vriend of familielid met psoriasis. Bied een luisterend oor aan wanneer dat nodig is. Soms kan praktische hulp met de dagelijkse taken de situatie dragelijker maken. Tot slot zijn er verschillende relaxatietechnieken die de stress en ook de psoriasissymptomen zoals jeuk kunnen verminderen. Yoga, visualisatie en meditatie - om slechts enkele te noemen. U kunt uw vriend of familielid aanmoedigen enkele van deze activiteiten uit te proberen.

Vraag hoe u kunt helpen

De manier waarop een persoon het leven met psoriasis ervaart, kan erg verschillend zijn. U moet uw ondersteuning steeds afstemmen op het individu. Probeer geen veronderstellingen te maken van wat uw familielid of vriend van u verlangt, maar vraag het gewoon. Wees beschikbaar - maar niet opdringerig.
Te veel hulp kan een persoon het gevoel geven dat er op hem wordt neergekeken. Verlies van controle is een van de meest frustrerende gevolgen van leven met psoariasis. Het is belangrijk dat uw ondersteuning helpt om meer controle te krijgen - niet om de controle te verliezen. Als u verantwoordelijk bent voor het leven en de behandeling van die persoon, wordt u na een tijdje gemakkelijk uitgeput of gepikeerd. Het is niet de bedoeling dat u enkel zorgt voor de persoon, maar dat u die persoon ook helpt om voor zichzelf te zorgen.